China ar fi inventat un AI care „îți citește gândurile”: cum funcționează și de ce nu e bine ca un regim dictatorial să dețină așa ceva

de: Iulia Kelt
20 07. 2022

Un grup de cercetători de la Centrul Național de Știință Comprehensiv din China, din Hefei, a susținut că a dezvoltat sisteme de inteligență artificială capabile să-ți citească gândurile.

În plus, într-un videoclip acum șters, ei susțin și că sistemul poate fi folosit pentru a măsura loialitatea cetățenilor față de Partidul Comunist Chinez.

Deși nu este clar exact cum reușește sistemul să „măsoare loialitatea” sau să „citească mințile”, mașinăria, susțin cercetătorii, observă reacțiile, expresiile faciale și undele cerebrale ale unui individ care a fost supus „gândirii și educației politice” și le analizează, mai apoi, ca să tragă o concluzie.

Rezultatele pot fi apoi folosite pentru a „consolida și mai mult încrederea și determinarea lor de a fi recunoscători partidului, de a asculta partidul și de a-l urma”, au spus cercetătorii, conform raportului. Postarea a fost eliminată în urma unui protest public, din partea cetățenilor chinezi.

China întrece măsură

China este renumită pentru că-și terorizează propriii cetățeni, fie că este vorba despre Taiwan sau Hong Kong. Sistemul de credit social al Chinei este un sistem național de punctare care determină cât de bun este un cetățean, în raport cu partidul.

Acest sistem de rating este utilizat pentru a determina dacă o persoană ar trebui să primească un împrumut, sau dacă ar trebui să i se permită să cumpere bilete de tren sau de avion.

Guvernul chinez a fost, de asemenea, criticat pentru că a folosit un AI și sisteme de recunoaștere facială pentru a urmări și controla uigurii, un grup minoritar etnic reținut de Partidul Comunist Chinez în lagăre de „reeducare”.

Anul trecut, Departamentul de Comerț al SUA a sancționat un număr de institute chineze pentru dezvoltarea biotehnologiei, inclusiv a armelor de control al creierului, conform unui raport al Business Insider.

În timp ce majoritatea companiilor tehnologice din întreaga lume, care sunt implicate în dezvoltarea sistemelor AI și ML, sunt încântate de posibilitățile pe care le-o oferă aceste tehnologii, unele dintre aceste companii tehnologice și activiști manifestă îngrijorare referitor la  acest aspect, China fiind acuzată că ar vrea să controleze absolut tot, cu orice mijloace, indiferent de costuri.